Introduktion til mad. Baby-Led Weaning

BLW – en personlig beretning.

BLW baby led weaningDen anden dag havde jeg et gæsteindlæg her på Copenhagen Kiddo om Baby-led Weaning (BLW). Det var sådan lidt “the basics”. Jeg har været heldig at få Gerd, som står bag denne blog, til at skrive en personlig beretning om BLW. Hun fortæller lidt om fordele og ulemper ved metoden. Læs med her, og kommentér meget gerne, hvis I har holdninger til metoden eller ligefrem erfaringer med den. Tag godt imod Gerd og hendes erfaringer med BLW, og stil gerne spørgsmål, hvis der er noget I vil vide:

Personlig beretning om BLW

Walther kom til verden den 2. december 2013.. Jeg fødte 12 dage over termin, så han var en sulten herre fra fødslen, da madpakken for længst var spist. Helt fra starten en bestemt herre med masser af lyd og bevægelser:-)

Da han omkring 4-måneders alderen viste interesse for mad, begyndte jeg (efter anbefalinger fra sundhedsplejersken) at tilbyde ham grød og mos. Dette var helt uden succes – han nægtede at åbne munden, men greb efter skeen. Jeg besluttede derfor at indstille projekt grød og fortsat fuldamme. Da han blev 6 måneder, og jeg kunne tilbyde ham mere forskelligt mad, forsøgte jeg igen med skemad ? den bestemte herre nægtede fortsat. Han vendte hovedet den anden vej til trods for ihærdige forsøg med diverse lege og andre snedige tricks for at få ham til at åbne munden – den forblev lukket 🙂 Men han synes “madtid” var hyggeligt. Så snart han blev sat i stolen, var han ivrig og begejstret, men han ville bare ikke mades.

Tilfældigt erfarede jeg, at så snart han selv fik lov at styre hvad han kom i munden – så kom det i munden (og tit ud igen :-)). Han ville bare ikke lade mig bestemme! En god bekendt havde fortalt mig lidt om BLW og jeg begyndte at sætte mig ind i emnet via artikler, grupper på Facebook og generel informationssøgning – en hel ny verden åbnede sig for mig. Walther nød at lege med maden, udvikle sine sanser, tage maden i munden, sutte på den, spytte den ud osv.

Der er mange fordele ved BLW ?i hvert fald for os. Jeg bekymrer mig aldrig om, hvor meget han spiser.  Da jeg ammede, gjorde jeg det altid inden hvert måltid, så han ikke blev utålmodig fordi maden ikke mættede tilstrækkeligt ? han skulle jo lige lære det J Jeg havde (og har) fuld tillid til, at han spiste det, han har behov for. Ofte hører man om de bekymringer forældre gør sig ift. om deres små mirakler nu spiser nok – de bekymringer var jeg helt ude over.

En anden gennemgående fordel er, at han får det samme mad som os. Jeg laver aldrig specialmad til ham, og han udvikler sine sanser, smagsløg og motorik. Hvert måltid er en fest! Walther er begejstret hver gang han bliver sat i sin stol og under hele måltidet. Hver gang! Han har selv kontrol over hvad og hvor meget han spiser, og det tager den tid det tager. Det er helt uden stress og frustrationer og oplevelsen omkring maden bliver positiv. Du behøver ikke stå og mose og blende samtidig med, at du rører i kødgryder til resten af familien. Det er ligeledes nemmere når man skal ud at spise (dog er der mere rengøring, og det er grænseoverskridende de første gange ens barn “sviner”).

BLW ligger op til et afslappet forhold til dit barns udvikling og individuelle evne. I BLW er der ingen skemaer, ingen krav om at din baby skal kunne spise så og så meget, så og så ofte, når han eller hun er så eller så gammel. Man stoler på, at barnet selv ved hvor meget eller hvor lidt, det har brug for. Det giver derfor en god appetitfornemmelse.

Ulemper ? En del oplever stor usikkerhed forbundet med, om barnet kan håndtere maden og ikke bliver kvalt. Jeg har ikke selv haft den usikkerhed, men har naturligvis været opmærksom og fulgt de retningslinjer der er. Skal da tilføjes at Walther havde 4 tænder, da han var 6 måneder, som han hurtigt lærte at bruge J Det er klart, at der den første tid er den del oprydning og rengøring efter hvert måltid ? men det er en begrænset periode, og jeg tror ikke man slipper for dette ved at introducere fast føde senere i ens barns liv. Jeg har af og til oplevet, at andre har opfattet det at vi var valgt BLW som værende en måde at sige, at ?den traditionelle måde at introducere mad på? ikke er god nok. Sådan ser jeg slet ikke på det. For mig er det ikke en religion, men noget jeg har valgt fordi min søn var så tydelig. Men skulle der komme flere børn i fremtiden vil BLW helt sikkert også være vejen frem for dem ? dog uden de selv har fået lov at vælge det til som Walther gjorde.

Hvis jeg skulle give nogen råd, ville det være, at de skal stole på deres barn. Stole på at de selv kan sige til og fra, og ikke blive bekymret hvis de i perioder kun spiser frikadeller, brød eller andet. Og fortsætte med at introducere forskellige madvarer, også selvom deres barn i perioder vælger de madvarer fra. Her skifter det meget, hvad Walther vil spise. Jeg tænker ikke ?at det kan han ikke lide?, men nærmere at det har han ikke lyst til at spise i dag. I dag spiser han ikke kartofler men kun kød ? dagen efter er det omvendt. Man skal ikke ?sætte barnet i bås?, ved tidligt at definere hvad de kan lide og ikke kan lide ud fra, at de enkelte gange har fravalgt netop den madvare. Og hyg jer ? ingen stress og pres ? Lad barnet spise så meget de vil. Deres appetit ændrer sig fra perioder til perioder.


✩ Husker du at følge med på bloggens Facebookside og Instagramprofil, så du er opdateret med de nyeste blogindlæg? ✩

✩ Har du set, at der er en masse gode vegetariske opskrifter her på Copenhagen Kiddo? Dem finder du HER .

8 kommentarer

 • Emilie

  Hvis nu man pga lav vægtkurve har givet grød ig mos fra 4 1/2 mdr hvordan anbefales det så at man kommer igang med BLW?! Jeg tænker her på at han jo er begyndt at få reelle måltider skemad, så han forventer vel at føle mæthed ved bordet. Samtidig ammer jeg efter hvert måltid, her er han efterhånden begyndt at tage mindre mælk, så produktionen er formentlig allerede gået lidt ned..? Hvordan kunne overgangsperioden foregå?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Emilie. Beklager det kommer så sent – det er måske allerede for sent. Men allerførst vil vi anbefale dig at købe eller låne vores bog på biblioteket (Jeg kan godt selv). Deri er netop lidt om overgangen, når man har startet med mos eller grød.
   Derudover er det rigtigt, at dit barn allerede er afhængigt af grøden/mosen og din produktion er sikkert gået ned. Hvis du lægger til på barnets anmodning er der dog en chance for, at du kan få produktionen op igen.
   For ikke at skrive en masse nu-irrelevant her: Hvis det stadig er aktuelt, vil du så ikke besøge vores brevkasse: http://www.brevkasse.jegkangodtselv.dk og sende os spørgsmålet? Så skal vi nok besvare det mere detaljeret.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Der i starten ingen kobling er i babys hoved mellem mad og sult/mæthed. Så det er flasken/brystet han/hun vil have, når sulten melder sig. Ikke mad. De første mange måneder med BLW, skal du tilbyde flaske/bryst når der er sult og kun tilbyde mad, når du har en glad, frisk og mæt baby. En sulten baby, vil blive frustreret ved bordet.
  Ang. salt er det selvfølgelig rigtigt vigtigt at være opmærksom på. Men er du ude, kan du jo ikke gøre noget. Lad være med at putte salt i maden hjemme. Og ellers sig, at det er ok at der er salt i ind i mellem… Er maden meget salt ude, kan du måske vælge de ikke-så-salte fødevarer ud og give dit barn et udvalg af det.
  I kan læse mere om BLW på babyledweaning.dk / jegkangodtselv.dk
  Udover det har vi faktisk også en brevkasse: Brevkasse.jegkangodtselv.dk hvor I kan stille BLW-relaterede spørgsmål til os.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Gerd

  Dejligt I får noget ud af det, jeg har skrevet. Ja, man ammer/gir flaske altid inden måltiderne i starten. Når man er ude, får barnet det samme som jer. Så længe man rydder op efter sig selv, har jeg aldrig oplevet nogen problemer. Har bare pakket en god hagesmæk og haft et par gode vaskeklude med..:0) Har en gruppe på FB. BLW-baby Lukket Gruppe. I er velkomne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Copenhagen Kiddo

   Hej Gerd, hvad gør I hvis nu maden, ser bliver serveret er ekstra salt. Er det så bare ok de få gange, man er ude?

   Kh Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Gerd

   Hej Signe. Jeg salter aldrig maden hjemme – kun når der er taget fra til Walther. Når vi er ude er det som det er. Og jeg tænker lidt.. Når jeg har styr på hans saltindtag derhjemme, så går det nok med lidt salt i maden de (relativt) få gange vi er ude

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  I opstartsfasen, ammer/giver man flaske før eller efter måltidet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anna

  Super interessant indlæg! Jeg kunne godt tænke mig at vide, hvad ‘man gør’ når man er ude. Altså fx på restaurant eller hos venner. Har man så sin egen mad med, eller?

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Introduktion til mad. Baby-Led Weaning