Flotte tæpper til børneværelset

Jeg havde delte mavemuskler

hortensia mørklillaDer kommer ikke så meget nyt fra mig i disse dage. Jeg oplever nemlig ikke en flyvende fis. I stedet ligger/går jeg sparsomt rundt herhjemme. Kigger lidt på killingerne. Streamer reality, fordi jeg er løbet tør for gode serier, og er for træt til at samle mig om en bog.

Jeg blev nemlig opereret for delte mavemuskler, også kaldt rectus diastase i tirsdags. Det er et lidt ømt emne, for det har bestemt ikke været en nem beslutning. Det er heller ikke noget, jeg synes er mega fedt at dele, men måske kunne andre have glæde af at læse om det, hvis de går rundt med de samme problemer som jeg selv.

Træning eller operation mod delte mavemuskler/rectus diastase?

Det er et ønske jeg har haft i mange år – at få samlet mine mavemuskler igen efter mine graviditeter. Men om det skulle gøres ved hjælp af træning eller kirurgi, har været det store spørgsmål. Men afhjælpes skulle det, for det har givet mig gener at være så ustabil i min kerne. Jeg har haft et stort skred, og havde hele 8 cm af min mave, som ikke var lukket. Det gør pænt ondt af få en barnefod eller deslige derind, skal jeg hilse at sige. Derudover er der smerter i lænd og dårlig holdning mm.

Jeg havde havde håbet, at jeg skulle træne det væk, da operationen for delte mavemuskler er et stort og voldsomt indgreb med et længere efterforløb. Jeg kan blandt andet ikke kan løfte Vilfred i seks uger. Så det ville kræve meget i hverdagen. Ikke kun af mig, men også Thomas. Jeg gik derfor i gang med at træne efter at have fundet et program på nettet, men der skete ikke meget. Intet faktisk. Samtidig har det været frustrerende, at jeg ikke kunne være med på træningshold i fitnesscentret, da mange øvelser slet ikke må laves med rectus diastase.

Jeg begyndte også at læse en masse om andres oplevelser med træningen mod delte mavemuskler, og umiddelbart fandt jeg frem til, at der ofte er tilbagefald i perioder, hvor man ikke får trænet så meget. Og med alt det, vi har at se til i vores liv, så ved jeg, at jeg ikke får lavet øvelser hver dag. Altid. Med et mellemrum på 8 cm mellem mine mavemuskler ville det blive en kæmpe udfordring. Desuden havde jeg så meget løs hud, at man ikke længere kunne se min navle, og det gjorde mig egentlig ked af det, når jeg så mig i spejlet. Den løse hud kunne så blive fjernet ved samme operation.

Men hvad så?

Jeg læste en masse omkring indgrebet – både om risici og forløb, men også hvem der skulle lave min operation. Jeg lavede en liste over steder, hvor jeg gerne ville opereres og steder, hvor jeg ikke ville. Og så havde jeg bare en del betænkningstid, for jeg var ærligt talt ret skræmt ved tanken om så stor en operation. Jeg har jo også tre børn at tænke på, og tænk hvis der skete mig noget på grund af det her!

Økonomi ved operation for delte mavemuskler / maveplastik

For nogle måneder siden tog jeg den endelige beslutning om at blive opereret for delte mavemuskler. Jeg havde næsten sparet nok op til operationen, så derfor skulle jeg ikke vente så længe på at blive opereret. Jeg ved dog, at hvis man er medlem af Sygesikring Danmark og har betalt for udvidet operationsdækning i minimum et år, så kan du få dækket en stor del af omkostningen ved operationen. Så hvis du selv har et brændende ønske om sådan en operation, men ikke har råd til det, så er det en mulig løsning.

Jeg meldte mig desuden til siden Mylooks.dk, hvor jeg bad om et tilbud. Ret hurtigt blev jeg ringet op med et tilbud hos en af de plastikkirurger, jeg havde på min liste. På den måde sparede jeg ret meget.

Jeg skal desuden selv betale min sygemelding efter operationen, da jeg ikke er blevet henvist af min læge. Så det er også en udgift, der skal regnes ind.

Hvordan har den første uge været efter min maveplastik?

Smertefuld! Hold op, hvor gør det ondt. Men det vidste jeg. Bare at stå op fra sengen og lægge sig ned igen. Det er så smertefuldt, og jeg skulle lige finde teknikken. Komedier? Nej, lad være med at se dem. Det gør så ondt at grine – ja, faktisk bare at rømme sig. Jeg frygter lige nu at blive forkølet, for tanken om at skulle hoste er helt uudholdelig. I skrivende stund er jeg på 5. dagen, jeg har været nede fra fjerde sal og gå en tur i gården. Det var et stort skridt for mig.

Jeg går som Dronning Ingrid, for man må (og kan) ikke rette sig ud de første par uger. Jeg er hævet en del op, og er i tvivl om, det er for meget. Men det er vist meget normalt. Jeg ser det i hvert fald an nogle dage.

Der har været meget at se til for Thomas, for vi har jo de fire små skønne killinger, og derudover har vi fået skiftet hele taget på vores kolonihave. De gamle plader indeholdt asbest, og vi skal derfor passe meget på, hvordan de håndteres. Thomas har brugt en stor del af weekenden på det, og jeg har været alene med børnene, men har heldigvis fået god hjælp af Vega, som søndag blev hyret som babysitter til Vilfred. Derudover har hun bare været skide sød omkring killingerne og kælet med dem, og passet på dem.

Vores lejlighed stinker af kat, og der er støvbolde over det hele. Jeg kan ikke gøre noget ved det, hvor end jeg gerne ville. Så jeg prøver at lukke øjnene for det, og håber Thomas når at klare lidt af det inden Vegas fødselsdag på lørdag.

Selvom det er hårdt, så ved jeg til gengæld, at det er en once in a lifetime operation. Når først jeg er helet efter de seks uger, så er mine muskler samlet. Helt. Det holder! Jeg må begynde at bevæge mig uden restriktioner i hverdagen. Uden at være nervøs for at gøre det værre. Og jeg kan begynde at genoptræne min hofte, som jeg er opereret i. Det har været et problem tidligere, fordi mange træningsprogrammer har bestået af øvelser, jeg ikke kunne udføre på grund af min rectus diastase. Så det glæder jeg mig enormt meget til at komme i gang med.

Har I spørgsmål, så fyr løs! Jeg vil besvare dem så godt, jeg kan.

P.S. Se lige hvor søde kattekillingerne er

kattekilling

ddbc1beb-1e9f-4935-8f02-837d5678b80e

28 kommentarer

 • Trine

  Hej Signe,

  Er du stadig glad for resultatet i dag?

  Jeg har en 5-6 cm, og overvejer at blive opereret, efter vi engang har fået 3. barn.

  Kan man godt holde ud at køre et par timer hjem bagefter i bil?

  mvh Trine

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sepidé Heidaripour

  Kære Signe,

  Jeg overvejer sådan en operation. Jeg vil høre om du er stadig glad for den efter 3 år? Bliver maven nogensinde fald igen?

  Bedste hilsner
  Sepidé

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pia

  Hej Signe

  Dejligt at du deler din historie. Er du stadig glad for resultatet og var det det værd? Som jeg læser det må man først bære børn 10 kg + efter 3 måneder.

  Har du kunne træne maven fornuftigt op igen efter forløbet?

  Hvornår kunne du gå på arbejde i gen?

  Jeg sidder på kontor, og har brugt 1 år på træning, men er stadig 6 fingre åben 🙁

  Hilsen
  Pia

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Kære Pia

   Tak for dine spørgsmål. Jeg fik rettesnoren 6 uger, før jeg måtte løfte mine børn. Men efter de seks uger måtte jeg alt. Herefter begyndte jeg at træne blidt op med barre-træning og noget pilates.

   Jeg tog på arbejde efter to uger, og der havde jeg stadig en del smerter og var meget træt. Men jeg sidder på kontor, så det gik 🙂 Hvor er det surt at være seks fingre åben efter så lang tids træning.

   Jeg fortryder ikke ét sekund at jeg fik lavet operationen. Jeg er helt lukket nu og har fået meget mere stabilitet i min core. Jeg døjede med lænse og hoftesmerter før, og de er mindsket betydeligt efter operationen.

   Mange hilsner
   Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Hej Signe. Tak for dit ærlige indlæg, som gjorde mig klogere på mine forventninger til min egen operation på mandag 14/1. Dejligt generelt at kunne læse om et RD-operationsforløb, for jeg synes det har været svært at finde lignende detaljerede beretninger.
  Må jeg spørge hvor gamle dine børn var, da du fik operationen? Var tidspunktet det rette for dig qua børnenes alder, evne til at forstå osv?
  Noget andet lavpraktisk: Er der noget praktisk, som du kan anbefale mig at sørge for eller indkøbe? Jeg tænker hvad som helst, som du fik gavn af i efterforløbet?
  Tak for svar!
  Mvh. Sanne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sanne.

   Mine børn var 2, 7 og 9. De to store var meget omsorgsfulde og havde forståelse for, at jeg ikke kunne særligt meget de første par uger. Det var sværere med vores yngste, som jo ikke forstod, hvorfor mor ikke kunne det samme som normalt. Vi bor på fjerde sal, og eftermiddagene dengang var krævende og ofte ville han ikke selv gå op ad trappen, så vi måtte planlægge med at min mand kunne hente ham hver dag i seks uger efter operationen.

   Jeg købte ikke noget særligt til efterforløbet. Men jeg brugte mit mavebælte fra hospitalet døgnet rundt og så er jeg ret overbevist om, at den “englehud” jeg fik med hjem er medvirkende årsag til, at mit ar blev pænt. Det brugte jeg meget længe.

   Rigtig meget held og lykke i morgen 🙂

   Mvh Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nadja

  Hej Signe
  Jeg skal have lavet samme operation her den 30/1. Må jeg spørge om du gik med et mavebælte og kan du anbefale et? Kirugen siger at det de udlevere ikke er så rart i længden, så jeg måske skal finde et andet et selv. På forhånd tak, Nadja

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Nadja

   Jeg gik med det mavebælte jeg fik fra kirurgen og det fungerede rigtig fint for mig 🙂

   Mange hilsner
   Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Nadja Fischer

   Tak for svar Signe. Det er nu 4 uger siden jeg fik min operation. Og er så glad for det. Jeg havde faktisk nærmest ingen smerter i starten men efter jeg er startet på job synes jeg det gør nas, det giver sådan noget stil i musklerne, og føler mig stadig meget handikappet, men det kommer til at være det hele værd.
   Til dem som spørger dig om økonomien, så vil jeg fortælle at hvis man er medlem af Danmark i gr.1/5 med udvidet operation for man tilskud på 20.000kr. Man skal bare være medlem 1 år og det vil koste omkring 2500kr.
   Bh Nadja

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor er det godt, at det er gået fint med dig Nadja 🙂 Og tak fordi du delte info om Danmark. Jeg fandt selv først ud af det for sent 🙂 Men det er jo virkelig mange penge, man kan spare 🙂

   Mange hilsner
   Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pia

   Hej nadja

   For at få tilskud fra Danmark kræver det vel at skaden er sket efter at man har meldt sig?

   Man kan vel ikke melde sig ind med en eksisterende skade efter graviditet, og så få et stort tilskud til skaden efter 1 år, når skaden er sket før indmeldelse?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jane Skeem

  Hej Signe
  Jeg har tvillinger (mit 2. og 3. barn) på 13 mdr. og er endt med meget delte mavemuskler efter graviditeten.
  Jeg er nysgerrig på flere ting, som jeg håber, at du vil svare mig på.
  Hvor blev du opereret og af hvem?
  Hvad kostede din operation?
  Hvor sidder dit ar og hvor stort er det?
  Jeg har også både navlebrok samt løst maveskind, og jeg bliver simpelthen så ked af det, når jeg enten ser mig selv i spejlet eller kigger ned af mig selv… og håber at det hele kan ordnes med én operation.
  De bedste hilsner
  Jane

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Jane

   Det kan du tro, jeg vil svare på 🙂
   Jeg blev opereret af Andreas Printzlau på Printzlau Privathospital. Jeg betalte 31.000 kr., fordi jeg bestilte et tilbud gennem Mylooks.dk. Jeg var heldig, at der kom et tilbud fra Printzlau, som var et af de steder, jeg gerne ville opereres. Normalt koster det 42.000 kr.

   Mit ar sidder desværre over trussekanten og går fra det ene hoftefremspring til det andet. Jeg skal højst sandsynligt ind og have det rettet til, da der er små flapper i hver side. Det bliver gjort uden beregning.

   Jeg har stadig meget løst maveskind på grund af dybe strækmærker, men jeg er overordnet tilfreds med mit resultat, og det er virkelig rart at have samlede mavemuskler igen, og ikke at skulle passe på med hvilke øvelser, jeg laver.

   Jeg håber for dig, at du får mulighed for at få det lavet <3

   Spørg endelig, hvis du har flere spørgsmål 🙂

   Bedste hilsner
   Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sari

  Hej signe,
  Fandt dit indlæg ifb med at jeg googlede rectus diastace/ opperation pga delte muskler. Jeg fik det efter min første graviditet, er en lille tynd pige på 45kg men har i 2,5 år haft en “gravid mave” …. så irriterende! Jeg er gravid med nr 2 og skal have kejsersnit, i den forbindelse har jeg bedt dem om at sy mine mavemuskler sammen. Det jeg gerne vil høre er om du idag er tilfreds og om du har haft nogle gener udover smerter osv de første 6-8 uger ? Er du glad for resultatet idag og har du en fin flad mave? De bedste hilsner, sari

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sari

   Har du bedt dem om at sy mavemusklerne sammen under kejsersnit? For den her operation, ville ikke kunne laves ved så lille et snit. Så derfor spørger jeg af nysgerrighed 🙂

   Jeg er glad for mit resultat. Operationen giver dig ikke automatisk en flad mave, og det har jeg heller ikke nu. Den skal stadig trænes op for at blive flad. Og der har jeg et stykke vej endnu.

   Men jeg er glad for resultatet, fordi jeg nu har muligheden for at træne maven flad, og det havde jeg ikke før. Jeg har heller ingen gener længere.

   Der er nogle ujævnheder omkring mit ar, som jeg nok skal have korrigeret, hvis de stadig er der et år efter operationen. Men overordnet set er jeg tilfreds 🙂

   Spørg endelig, hvis du har flere spørgsmål.

   Bedste hilsner
   Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Christina

  Hej hej 🙂
  Efter flere år med træning og flere tusinde kroner på trænings programmer for mine delte mavemuskler, efter mine 3 graviditeter, gik jeg i går til min læge. Jeg har rigtig mange lænde smerter og en god topmave selvom jeg er en tynd pige på 59 kg. Lægen har sendt en henvisning til det offentlige og jeg er meget spændt på om jeg kan få det lavet. Som jeg selv måler er mit “hul” 6- 7cm, Hvis ikke, er jeg kommet frem til at jeg skal have sparret op selv. For nu vil jeg ikke have ondt og være led og ked af min mave mere. Jeg har nu læst og googlet og læst endnu mere.
  Her dukkede du op 🙂
  Hvordan går det med dig nu efter et godt stykke tid?
  Mange hilsner Christina

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hvor lyder det bare dejligt, at din læge har sendt dig videre, Christina ❤️ Jeg håber du bliver godkendt til at få det lavet.

   Jeg er så glad for min operation og det har været alle pengene værd. Jeg har stadig en del genoptræning af maven foran mig, men det skal nok komme. Jeg må lave alle øvelser, og det er så rart ikke at skulle passe på på grund rectus diastasen 🙂

   Held og lykke ❤️❤️

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Sepidé Heidaripour

   Kære Christina,

   Min situation (mave og vægt og træning i 5 år) lyder meget som din. Jeg vil bare høre, om du fik operationen betalt af det offentlige? Og hvordan det er gået med den siden?

   Bedste hilsner
   Sepidé

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bente Costa

  Hej Signe
  Jeg har netop i dag fået damme diagnose gomera 8 cm ;(
  Jeg var på Kysthospitalet og deres pris der var 45.000.- dyrt tænker jeg, vil du anbefale dit valg og kirurg ? Vh Bente 😁 tak

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Bente

   Det er godt nok mange penge. Jeg tror normalprisen hos Printzlau lå på 42.000.- men så fi jeg rabat gennem MyLooks. Printzlau kan helt klart anbefales. Men prøv at bed om tilbud på det hos Mylooks – så kan det være du er heldig at få et tilbud fra en af de kirurger du foretrækker.

   Mange hilsner
   Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sanne

  Hej. Jeg går med overvejelser omkring samme operation, da jeg også har gener i både mave og ryg dagligt pga. min rectus diastase.
  Jeg har hørt, at man kan blive opereret i det offentlige, hvis man har en RD på mere end 6 cm, men jeg ved ikke om det passer. Jeg er bare nysgerrig: Hvad sagde din egen læge til dig? Kunne du med dine 8 cm ikke blive opereret i det offentlige?
  Har du evt. et billede af hvordan du så ud forinden operationen og så et nyt billede?
  Mvh. Sanne

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Sanne

   Jeg har også hørt, at man an få det betalt af det offentlige. Jeg spurgte dog aldrig min læge, da jeg ville sikre mig at blive opereret et sted, jeg havde hørt godt om, og da vi skulle have det til at passe ind med min mands arbejde, at jeg i 6 uger ikke kunne hente og bringe vores yngste. Så jeg valgte at spare op til at gøre det privat.

   Jeg har indtil videre valgt ikke at dele mine før og efter billeder digitalt.

   Du må meget gerne skrive, hvis du har flere spørgsmål.

   Dbh Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Spændende. Er i tvivl om jeg har det? Og i så fald hvor meget? Når man har 8 cm er der ingen tvivl eller? Det er bogstaveligt at der kan komme en barnefod ned?

  Undskyld alle mine spørgsmål – men min læge aner intet om det :/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Ida.

   Du kan lave en test på dig selv – de viser det fx i følgende video: https://www.youtube.com/watch?v=uOjh2A2GgU4

   Men det er svært at afgøre præcist. Jeg troede fx ikke, at jeg havde hele 8 cm. Og ja, det er bogstaveligt med barnefoden. Det er fx, når vi leger og tumler på gulvet, og jeg ikke lige er klar til at der kommer en tumling løbende. Så gør det stjerneondt , når de lige rammer ned mellem musklerne.

   Men hvis du ikke har gener, så er det jo ikke farligt med delte mavemuskler. Jeg havde bare både fysiske gener i form at smerter, men også kosmetiske gener, da jeg ofte blev spurgt om jeg var gravid, hvis jeg havde lidt for stramt tøj på. Jeg kunne ikke trække maven ind, da der ikke var nogle muskler foran til at gøre det med 🙂

   Du er altid velkommen til at spørge, hvis der dukker nye spørgsmål op.

   Kh Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mette

  Jeg overvejer samme operation – også efter 3 graviditeter og meget løs mavekind som følge der af. Er nysgerrig efter at vide hvordan det foregår og om de kan fjerne det løse hud og lave en ny navle – er det, det sy har fået lavet ? Må man spørge hvor du har fået det lavet henne og til hvilken pris ?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Hej Mette.
   Det kan jeg godt forstå, at du gør. Har du også problemer med delte mavemuskler?
   Operationen foregår i fuld narkose, og jeg var så medtaget, at jeg fik den store/udvidede maveplastik. De fjernede mellemrummet på de 8 cm og så fjernede de 16 cm hud. Og ja, jeg har også fået en ny navle. Jeg er meget spændt på at se den, når jeg i næste uge skal have plastrene af.

   Jeg fik det lavet hos Andreas Printzlau i Virum. Han er især dygtig til maver, havde jeg læst mig frem til. Derudover er han utroligt rar og ærlig. Jeg kom gennem Mylooks ned på 31.000, men jeg mener at hans normalpris er 42.000. Så det har kunne betale sig at bestille et tilbud derigennem.

   Du spørg endelig bare, hvis du har flere spørgsmål.

   Kh Signe

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Flotte tæpper til børneværelset