Familieliv

Når lykken ikke varer ved – Skilt med børn

Stinesignatur-870x1024

blog1

Børns Vilkår og Egmont Fonden har lanceret en ny hjemmeside, der hedder Skilt med Børn. En side, hvor forældre, der er skilt kan finde inspiration og vejledning til de svære situationer, der måtte dukke op i kølvandet på en skilsmisse. Formålet er at sikre børnenes tarv i skilsmissen, men uden at give forældrene endnu mere dårlig samvittighed eller skyld. Det er en sag jeg rigtig gerne vil støtte op om og sætte fokus på.

Jeg er vokset op med begge mine forældre under samme tag. I min klasse var der en enkelt pige, som var delebarn, men det var ikke noget vi talte særligt meget om.

Efter jeg selv har fået børn, har jeg mødt flere med børn, som er gået fra hinanden. Historierne varierer meget, og for nogle er det en ganske forfærdelig og svær situation at være i. Med usle sms-beskeder frem og tilbage og grimme ord der flyver i luften, som børnene helt sikkert opfanger. Men…

Jeg har også set forældre, hvor det er helt modsat. Hvor samarbejdet om børnene fungerer, og hvor der er god kommunikation og respekt forældrene imellem. Det er beundringsværdigt, og jeg ved slet ikke, hvordan jeg ville tackle at dele mine børn, hvis det pludselig var mig, der stod i den situation, at vi skulle skilles. Jeg tager hatten af for de forældre, og faktisk for alle der bare prøver at håndtere det så godt, de nu kan.

Derfor er det SÅ vigtigt at der bliver sat mere fokus på emnet, og der er hjælp at hente på Skilt med børn, når man selv havner i en situation, der er svær at håndtere. Her er både oplevelser og udtalelser fra børn, der er en brevkasse, hvor du kan læse andres spørgsmål og svar og så er der beskrevet nogle af de typiske udfordringer man står med, når man bliver skilt med børn.

skilt med børn

Interview om skilsmisse og hvordan du kommer igennem

I anledning af Skilt med børn-kampagnen, har jeg talt med min gamle veninde, som er kommet igennem sin skilsmisse på en virkelig fin måde, hvor hensynet til børnene er det, der vejer tungest.

Hun hedder Susan, og er ni år ældre end mig. Vi har kendt hinanden siden jeg som 15-årig begyndte at arbejde som livredder i den lokale svømmehal efter skole. Hun arbejdede der fuldtid. Og i de mange svære perioder med uvenskaber, knuste hjerter, og hvad der ellers hører med til teenagelivet, var hun der for mig. Vi kunne sidde flere timer efter lukketid, hvor vi (jeg) talte, hun lyttede og kom med gode råd. Dét har hun altid været god til.

I dag har hun tre børn, men er ikke længere sammen med børnenes far. Jeg har talt med hende om det, og her kommer hendes personlige historie omkring det at have delebørn:

Susan Juul , 41 år og er bosat i Aarhus og er uddannet sexolog og i gang med at uddanne sig som familieterapeut . Hun har tre børn fra 2001, 2004 og 2007. Hun blev skilt fra børnenes far Jonas for seks år siden.

Hvad har gjort jeres samarbejde omkring børnene godt?

Først og fremmest respekt! En skilsmisse er altid forældrenes valg. Ikke børnenes. Det har vi gjort os meget bevidst. Vi tager ansvaret på vores skuldre, og lader aldrig børnene få følelsen af, at de har et medansvar. Vi taler aldrig dårligt om hinanden foran børnene. Det kan man simpelthen ikke tillade sig. Man bliver nødt til at skille tingene ad. Uanset hvad din ex har gjort. Det har intet med børnene at gøre, og det er vigtigt at tage det ansvar på sine skuldre. De behøver ikke at vide noget om det

Vi blev skilt da børnene var 2, 5 og 8 år. De første tre år boede børnene hos mig, fordi det er så vigtigt for dem i den alder at have en fast base. Så kom Jonas hver dag fra kl. 15.30-20 og var sammen med os. Det er de timer, der er allermest tryk på med børenene, så vi hjalp hinanden i det tidsrum, og spiste sammen. Jeg havde ikke noget netværk her i Aarhus, da jeg oprindeligt er fra Fyn, og jeg havde ikke lyst til at stå alene i ulvetimen hver dag. Når jeg skulle på weekend på Fyn, så flyttede Jonas ind i huset og var der sammen med børnene for at bevare stabiliteten.

Og igen har vi kodeordet. Vi har vist hinanden respekt hele vejen igennem og samarbejdet omkring børnenes trivsel. Den dag i dag fejrer vi stadig jul sammen hvert år. Også med vores nye kærester.

Var der noget du ville ønske du havde vidst på forhånd, og som havde gjort det lettere?

Jeg er ikke en person, der fortryder. Så nej, jeg ville ikke have gjort noget anderledes. Man skal igennem det på den ene eller den anden måde, selvom det kan gøre ondt. Men altid husk respekten. Det er virkelig vigtigt ikke at tage børnene som gidsler!

Hvad er dit bedste råd at give videre til forældre, der er ved at gå fra hinanden, eller allerede er blevet skilt?

Jeg vil anbefale parterapi fra starten. Find en dygtig parterapeut. Det kan godt være I ikke skal være sammen mere, men uanset hvad, så vil et forløb hos en parterapeut styrke jer til at komme videre på en god måde hver for sig. I skal stadig ses mange år fremover for at samarbejde om børnene. Så et forløb hos en parterapeut er givet godt ud. Derudover vil jeg gentage mig selv: Respektér hinanden. Hvis du laver en eller anden barnlig fejl, så stå ved den og indrøm det.

En anden meget meget vigtig detalje er, at lige meget hvad, så sørg for at blive boende i børnenes skoledistrikt. Det er så vigtigt for børnene at give dem den stabilitet det er ikke at skulle huske på, om det nu er en lige eller en ulige uge, når de bliver inviteret på legeaftale. Hvis begge forældre bor i samme skoledistrikt, bliver det en meget mere flydende hverdag for dem i forhold til deres sociale netværk og deres fritidsaktiviteter.

Efter de første tre år begyndte vi på en deleordning. Vi mener, at det er vigtigt at børnene har en base, og at de har et sted de er mest. Så lige nu har vi en 6-8 ordning. Den er dog fleksibel. For eksempel er det helt naturligt, at børn når de kommer i 11-12 års alderen søger den forældre, der har samme køn som dem selv. Det skete for min søn. Han begyndte at ændre adfærd og havde tydeligvis et behov for noget alenetid med sin far. Det gjorde ondt på mig, men det er vigtigt ikke at tro, at man har gjort noget forkert som forældre. Det er ganske naturligt, at man i perioder har mere behov for den ene forældre frem for den anden. Og her er det vigtigt at tænke på barnets behov og ikke sine egne. Så nu har vi lavet en løsning, hvor min søn tager over til sin far et døgn før de to andre. Det har hjulpet ham utroligt meget.

En anden vigtig ting i vores samarbejde omkring børnene er, at vi har et ugentligt møde bare Jonas og jeg. Når børnene skifter, mødes vi og taler om børnene. Er der sket noget mens de var hos mig, som han bør vide og ting i den dur. En slags overlevering. Vi taler meget sammen!

——————————

Jeg håber I kunne bruge Susans personlige beretning? Jeg synes selv det er virkelig interessant at høre, hvordan andre får deres familiekonstellationer til at fungere. Og husk, hvis I vil have gode råd fra eksperter, så tjek skiltmedbørn.dk

skilt med børn børns vilkårHer er et par billeder fra det nye site, hvor du kan se nogle af de ting, du kan finde hjælp til derinde:skilsmisse børns vilkår skilsmisse børns vilkår

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.