Børn,  Familieliv

Hvornår skal børn have deres egen nøgle

Ja, hvornår er det egentlig på tide? Jeg fik selv nøgle relativt tidligt, så vidt jeg husker. Men jeg var også en selvstændig ung dame, der i 2. klasse besluttede mig for, at nu var jeg for stor til SFO. Fra da af gik jeg selv hjem fra skole hver dag, hvor min mor havde sat lidt eftermiddagsgodter frem. Ofte havde jeg veninder med hjem, og vi legede så bare, indtil mine forældre kom hjem ved tidligst 16.30-tiden.

Men tiden har ændret sig, og så er der også lige den detalje, at vi bor i København og ikke i lille Strib. Der er lidt mere trafik, og vi kender ikke alle, vi møder på vores vej. Men nu er F blevet ni år, og jeg synes egentlig, at han skal have lov til at have sin egen nøgle, så han kan gå tidligt hjem fra fritten, når han har brug for ro. Og han er så ansvarsfuld, at han sagtens kan hente Vega, hvis vi aftaler det fra morgenstunden.

Så i sidste uge fik jeg lavet ekstranøgler til ham, og i dag fik han dem. Jeg overraskede ham med at sætte dem i en lang nøglesnor i skoletasken. Han skulle selvfølgelig straks teste, om nøglerne virkede, både ved gaden og ved lejligheden. Så jeg stak ham og Vega en 50’er og sagde, at de lige så godt kunne gå en tur i bageren, når de alligevel skulle ned. De blev ekstatiske og helt enormt glade for at få lidt fri snor (måske mest for kagen)! Mand, det kan jeg godt forstå. Jeg gik selv op til købmanden på hjørnet, før jeg overhovedet startede i skole. Og det er fedt at se, hvor stolte børnene bliver over at kunne gå ned og købe ting selv. Der sidder sikkert en eller flere fra den ældre generation og klukker over, at det overhovedet er et dilemma 😉 Men sådan er vi så forskellige.

Nu skal vi i gang med at have et par dage, hvor de kan gå hjem fra skole selv. Det kan give dem lidt mere tid til at koble af fra en hverdag med lange dage. Så kommer spørgsmålet – skal de nu have en telefon for det?

Jeg tror, at løsningen bliver, at de for nu kan ringe eller skrive til os, når de kommer hjem. Så har vi en telefon liggende, som de kan bruge.

Går jeres børn hjem selv? Og hvordan har I gjort? Købt mobiltelefon til dem eller andre gode råd?

Jeg synes uanset hvad, at det er vildt, at jeg nu har en så stor dreng. Men sådan kommer det nok til at føles fra nu af og for altid 😉

tween

10 kommentarer

 • Marina / cand.mor

  Kæææmpe milepæl! 🙂

  Jeg tror faktisk også, at det var omkring 10 år (så lidt ældre end F), at jeg fik en nøgle, så jeg selv kunne gå hjem fra SFO’en. Telefonen hjemme var dog en fastnettelefon. Tænk, at de i så mange tilfælde er totalt forældede 🙂

  • Signe / Copenhagen Kiddo

   Ja, ikke? 😉

   Og ja, tænk at en fastnettelefon er noget, de fleste (på vores alder) ikke længere har. Det er lidt skørt at tænke på!

   Dejlig aften til dig Marina

 • Anne

  Uhhhhh, ja, så er han blevet stor.
  Karl går selv i skole og har gjort det siden slutningen af 0. Han har også selv gået hjem siden starten af første. Men nu er interessen for selv at gå hjem blegnet. Men: Han vil ikke gå hjem til et tomt hus, så nøgle og telefon er endnu ikke aktuelt. Han vil gerne have Pokemon Go. Det har vi stillet ham i udsigt, når han har sin egen telefon. Og at det sker i tredie klasse. Så regnede han hurtigt ud, at til den tid vil han være ni år. Om vi kan olde den så længe ved jeg ikke, men jeg synes, at jeres løsning med en mobil hjemmetelefon er rigtig god.
  Kh. Anne.

  • Signe / Copenhagen Kiddo

   F gik også selv i skole på et tidspunkt, men nu kan han næsten ikke overtales. Og af en eller anden grund vil han vildt gerne hjem til en Tom lejlighed 🙈😄 jeg tror det har noget at gøre med, at han kan få ro uden at skulle forholde sig til andre end ham selv. Den følelse kender jeg i hvert fald selv.

   Knus til dig

  • Signe / Copenhagen Kiddo

   Hej Susan. Jeg tænker også det kommer til at gå fint. Viber er installeret og vores numre kodet ind. Så nu kan han bare ringe, hvis der bliver problemer 😉

   Kram, S

 • Anne duramois

  Liv er 8 og har haft egen nøgle i et halvt år. Hun går selv i skole hver morgen og nogle gange selv hjem, når vi har aftalt det, og det har hun gjort i et halvt år. Hun har fået min gamle telefon og et taletidskort, som ligger der hjemme. Den er god at have, når hun og Stella på 6 er alene hjemme (højst 45 min- 1 time). De elsker det, ligesom hun elsker at gå i kiosken og købe, hvad der mangler. Tror, det styrker dem, at få frihed og selvstændighed.

  • Signe / Copenhagen Kiddo

   Hej Anne

   Det tror jeg du har helt ret i. Det er så vigtigt at vise dem tillid og tro på, at de er store nok til at få mere ansvar. Det hele gik selvfølgelig super godt. han var alene hjemme i et par timer, og havde slet ikke behov for at ringe til os.

   Tak fordi du kommenterer 🙂

 • Cecilia

  Min søn Oscar er 8 og går i 2.klasse.
  Han har gået hjem selv det sidste års tid næsten hver dag fra SFO.
  Så aftaler vi et tidsrum (en selvbestemmer) hvor han ved han må gå hjem. Synes det er lang tid han skal være alene hjemme hvis han går direkte efter skole. Han er heldigvis glad for SFO så det er nu ikke et problem.
  Han fik en mobil da han begyndte at gå alene hjem. Synes netop det var rart han kunne ringe når han så var kommet hjem. I starten lå den bare herhjemme til når han kom hjem.
  Nu har han den nogle gange med i skole men får besked på den skal være slukket i tasken. Så han bruger den ikke derovre og tænder den typisk først når han skal til at gå hjem eller når han er kommet hjem.

  • Signe / Copenhagen Kiddo

   Hej Cecilia

   Ja det er en rar tanke, at de har mobilen. Vi endte med at gøre iPad’en klar, så han kunne ringe over wifi, hvis det blev nødvendigt. Men han ringede ikke, og havde vist hygget sig enormt meget i de timer han havde, før Thomas kom hjem 🙂

   Tak for din kommentar og rigtig dejlig aften 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *