hus på bornholm uden bopælspligt
Bornholm,  Sommerhus

Vores bornholmerhus

Som jeg skrev for nyligt, har vi solgt vores kolonihave og købt et hus på Bornholm. Et hus eller et sommerhus, tænker du måske? Faktisk er det et rigtigt hus vi har købt. Med to etager og en stor lade med høloft (der dog nu er installeret med en masse motionsmaskiner).

Det er nemlig sådan på Bornholm, at der uden for de største byer ikke er bopælspligt, og på den måde kan du altså købe et rigtigt hus uden at bo der hele året.

Vores overvejelser før huskøbet på Bornholm

Vi vidste ikke på forhånd, at det var det vi ville. Men efter at have besøgt flere sommerhuse helt ned til vandet og så et par større huse uden bopælspligt en cykeltur fra stranden, fandt vi ud af, at vi var mest tilhængere af sidstnævnte. Stik imod vores egen forventninger.

Vi var nemlig fast besluttede på, at vi skulle bo en kort gåtur fra vandet, så vi kunne svinge et håndklæde om skuldrene og gå direkte ud og tage en morgendukkert, så snart vi vågnede og alt det der. Samtidig var det også en forudsætning for huskøbet, at vi skulle kunne leje huset ud, når vi ikke selv brugte det.

Der var to ting plus en stærk mavefornemmelse, som fik os til at ændre mening.

For det første var der ikke meget opbevaringsplads i de klassiske sommerhuse ved vandet. Det ville betyde at vi skulle slæbe rigtig mange ting frem og tilbage ved hvert besøg. Og så ville huset ikke rigtig føles som et andet hjem for os. Et større hus gav mulighed for at pakke vores mest personlige ting ind i et skab efter vores besøg, så det nemt kunne lejes ud.

For det andet fandt vi ud af, at vi var ret vilde med roen lidt længere ude på landet. De sommerhuse vi så på, lå meget tæt på de øvrige sommerhuse. Områderne tiltalte os egentlig ikke helt vildt. Og de sommerhuse vi havde råd til tæt på stranden lå ned til nogle strande, som vi heller ikke var helt vilde med.

Valgte vi til gengæld at købe et hus på landet, kunne vi få et rigtig stort hus til en meget bedre pris end sommerhusene. Vi kunne få den ro, vi drømte om med udsigt over markerne. Vi ville få naboer, som bor på øen fast og på en måde få lidt større del i det ø-liv, vi var så vilde med. Og så kunne vi købe tæt på en af vores favoritstrande, nemlig Bilka strand, som er virkelig børnevenlig.

Og så er der jo den famøse mavefornemmelse, som jeg ofte vægter over rationalitet. Da vi så det hus, vi nu er blevet ejere af, så var der bare den helt rigtige mavefornemmelse. Vi så en masse muligheder i det store hus, som var omringet af marker, men alligevel en del af et lokalsamfund. Der er masser af plads til opbevaring af vores ting, når vi lejer det ud, og der er også masser af plads til at have gæster, når vi skal bo der om sommeren.

I den store lade drømmer jeg allerede om at have et krea-værksted, og jeg drømmer om aftener ved bålet med udsigt over marken. Thomas griner lidt af mig og mine planer og drømme, men er mindst lige så glad for huset 😉

Vi fik nøglerne til huset i efterårsferien og brugte hele ugen der. V var allerede på besøg hos genboen, inden vi havde pakket bilen ud, og dem legede hun med stort set hver dag i efterårsferien. De har en lille pony, som hun gerne må strigle, og dét går jo lige i en ridepiges hjerte.

Vi kan cykle ned til stranden på 10 minutter. Den tidligere ejer har ladet cykler stå. Huset er også fuldt møbleret, og selvom det hele ikke lige er vores stil, så har vi ikke travlt med at få det skiftet ud. For det fungerer.

Hvad skal der gøres ved huset?

Vi skal ikke i gang med den helt store renovering, men vi har dog lånt penge til at få skiftet nogle vinduer og lavet nogle K3’er. Det får vi en håndværker til at klare, da det er for stort et projekt til os.

Vores eget første projekt bliver at pille et gammel gulvtæppe af, som er både i entre, på trapper og på hele overetagen. Vi har nået entre og trapper i efterårsferien, og i november tager Thomas over og får gulvet malet. Standen er desværre ikke god nok til at vi bare kan lakere det.

Derudover vil jeg primært sy nogle nye pudebetræk og skifte billederne på væggen ud. Så må jeg løbende se, om jeg finder nogle smukke møbler på loppemarkeder til foråret.

Vores gør det selv-projekt

Herunder kan I se trappen uden gulvtæppet på. Det var noget af et arbejde at få det af. Der var smurt tæppelim under tæppet på alle fladerne af trappen. Men det lykkedes nogenlunde. Der mangler lige nogle områder hist og her, som skal skrabes af.

fjerne tæppe fra trappe
hus på bornholm uden bopælspligt

Det kan ikke ses her, men gulvet er fyldt med sømhuller. Vi havde en gulvmand ude for at høre om han kune slibe det pænt og lakere det, men han anbefalede os at male det selv. Nu overvejer vi at gå det med vandbaseret epoxy-maling. Har nogle af jer erfaringer med det på et så smadret gulv? Så skriv gerne i kommentarfeltet eller send mig en mail 🙂

Flere billeder af huset på Bornholm

hus på bornholm uden bopælspligt
Jeg lovede Thomas ikke at købe nye planter til vores feriehjem, men jeg kunne ikke helt dy mig for at købe den røde lampepudsergræs og et rødt hyldeblomsttræ.
hus på bornholm uden bopælspligt
Et af værelserne ovenpå. Her sover drengene sammen. Men vi har et ekstra værelse, hvis de får lyst til at sove hver for sig.
hus på bornholm uden bopælspligt
hus på bornholm uden bopælspligt
hus på bornholm uden bopælspligt

En kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.