opstaldning københavn islænder
Hesteliv

Pris på opstaldning og hest nær København

rød islænderJeg har fået en del spørgsmål omkring økonomien i forhold til opstaldning og det at have egen hest. Så derfor kommer et af de lidt mere tørre indlæg, men med praktisk viden, som er rar at have, hvis du overvejer at anskaffe dig en pony eller hest. Jeg kan ærligt sige,  at mit første budget ikke helt holdt.

Den største overraskelse i økonomien omkring hesten

Der er hele tiden noget nyt udstyr, man ikke kan leve uden, et kosttilskud som hesten ikke kan undvære og fejlkøb undervejs, hvor man så må købe nyt. Vi har for eksempel allerede været igennem en del forskellige trenser, som bare ikke duede. Derudover var min planlagte udgift til hø alt for lavt sat. Vi stod på løsdrift til at starte med, hvor vi skulle købe høet gennem stedet, og hestene havde hø ad libitum. Vi delte fold med en anden hest, som skulle have fri adgang til hø, fordi den ikke kunne tage på i vægt. Derfor kunne vi ikke vælge at få et såkaldt slowfeeder-net henover. Og vores hest blev simpelthen så tyk, og udgiften til hø var ca. 1000 kr. om måneden for vores islænder. Her havde jeg hørt fra andre, at de normalt bruger 300 kr. om måneden på hø. Jeg ved så ikke, om det er lavt sat. Men det var virkelig et chok for mig, at vi brugte så meget bare på hø!

Nogle steder er hø og andet foder en del af prisen, så det skal også med i overvejelserne, når du laver budget og leder efter opstaldning/løsdrift. Til gengæld er islænderen en nøjsom hest, så ofte kan du nøjes med hø/wrap og en allround vitamin – det blev vi rådet til af vores dyrlæge.

Pris kontra forpligtelser og tid

budget hest - rød islænder

Vi har siden flyttet hestene til et andet sted. Egentlig var vi glade for løsdriftkonceptet, men jeg brugte gerne to timer dagligt på at muge folden. Der måtte ikke ligge så meget som et strå eller en rest af en hestepære – det kan være svært, når du står i mudder til anklerne og skal ordne en kæmpe fold. Derfor er vi flyttet til et sted, hvor vi ikke selv skal muge. Det har givet os meget mere tid i hverdagen, men koster også det ekstra. Til gengæld kan vi nu nå at ride på vores heste, hvilket vi ofte ikke kunne nå før. Det er dog ikke på alle løsdrifter, at man går så pertentligt op i det, har jeg hørt efterfølgende. Så det afhænger jo af ens egen holdning til, hvordan folden skal se ud, og til hvad der er bedst for hestene, og hvor meget tid man har.

budget hest økonomiridning på stranden

Hestebudget! Oversigt over faste udgifter, når du har hest

Jeg har lavet et lille skema over de faste udgifter (ca. priser). Men som sagt kommer der let uforudsete udgifter oveni. Så læg gerne en buffer til det. Overvej, om du vil have en halvpart på hesten et par gange om ugen. På den måde har du en at dele udgifterne med. Se mere  i dette indlæg, om hvad en part på hest i gennemsnit koster nær København.

Opstaldning/løsdrift Udgifter pr.  år Udgifter pr. måned
Hø, vitaminer 13200 1100
Underlag i løsdriftsskuret og afhentning af gødning 2400 200
Vaccination og ormekur 1200 100
Smed 4800 400
Tandrasp 1600 133
Løsdrift 14400 1200
Ridekort til skoven 1000 83
Evt. adgang til ridehus og medlemskab for et barn 2000 167
Forsikring 2400 200
I alt 43.000 kr 3583 kr.

Undervisning er også en rigtig god idé med en helt ny hest. Der kan du lægge ca. 1000 kr. oveni om måneden til at starte med.

Derudover vil jeg anbefale, at du anskaffer dig følgende når du køber hest:

Vi købte en del brugt. Så kan man altid ønske sig de lidt mere lækre ting i jule- og fødselsdagsgave.

 • Sadel (kan købes brugt, det er en god ide at have en sadelmager til at rådgive dig) – nypris er ofte 10-12.000 for en sadel med bom, men mange er også glade for en lammeskindssadel. Vi har begge dele.
 • Stigremme og stigbøjler
 • Gjord
 • Trense
 • Striglekasse
 • Strigler
 • Hovrenser
 • Grimer
 • Stor svamp til at køle hesten efter tur om sommeren
 • Sadelunderlag
 • Ridetøj og -støvler
 • Gummistøvler til folden – der er RIGTIG meget mudder på Amager/Dragør i hvert fald.

Uforudsete udgifter

 • Ekstra tandrasp. Vi fik tandraspet hestenes tænder (ja, vi har fået en ekstra pony i mellemtiden) som det første, da vi fik dem,  da de havde tandspidser. Vi gik derfor ud fra, at alt var som det skulle være. Efter et par måneder begyndte vi at have adfærdsproblemer under ridning. Det viste sig at begge heste havde skarpe tandspider, og havde fået sår i mundhulen på grund af det. Der er bare nogle dyrlæger, som desværre ikke gør dette særligt grundigt, fordi de ikke mener, det har så stor betydning. Så vi måtte have en dyrlæge ud med speciale i tænder, som raspede tænderne med kamera og lys. Det var en stor ekstra regning, så sørg fra starten for en dyrlæge, som har speciale i tænder, når det lige handler om dem.
 • Fysioterapi – vores ene  pony virker anspændt, og for at sikre os, at hun ikke har smerter,  har vi valgt at få hende undersøgt. Vi har fundet en fysiurgisk hesteterapeut, som både tjekker kroppen igennem, men også kigger på sadlen. Jeg vil opdatere jer, om det har været godt, når vi har haft besøg af hende.
 • Sadelmager -hvis hesten ikke bliver købt med sadel er det en god idé at have en sadelmager til at hjælpe jer med at finde den rigtige.

Har jeg glemt noget? Så kom  endelig med forslag eller feedback. 

3 kommentarer

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.