Uncategorized

Øreringe til små børn og kvinders fordømmelse af hinandens evner som mor

Hvad er egentlig jeres holdning til øreringe til små piger? Jeg kan huske fra min tid på diverse graviditet- og morfora, at det var noget, der virkelig kunne få en (ubehagelig) debat i gang. Jeg selv har intet problem med at nogle vælger at give deres piger huller i ørerne tidligt, og jeg tænker egentlig at der er meget mere alvorlige ting at gå op i. Men jeg accepterer selvfølgelig at alle har forskellige holdninger til det, så længe man behandler hinandens holdninger med respekt.

Grunden til at jeg overhovedet bringer det op er, at Vega er begyndt at tale om det, hvilket hun slet ikke har gjort tidligere. Og hendes spørgsmål satte en masse tanker i gang.

Jeg fik selv hul i ørerne som fem-årig, og jeg var ovenud lykkelig for dem. Men det gik ikke ubemærket hen, og jeg husker tydeligt pædagogernes og andre voksnes reaktioner på, at jeg havde fået lov. Der blev altså sagt nogle ikke så pæne ting omkring den her “problemstilling”, og de havde ikke noget problem med, at jeg overhørte, hvad der blev sagt. Men jeg havde selv valgt det, og mine forældre havde valgt at give mig lov, så hvorfor skulle andre overhovedet blande sig? Det var faktisk rigtig ubehageligt, og jeg husker at jeg blev så arrig på mine forældres vegne. De havde jo ikke gjort noget forkert i mine øjne, og vi talte meget om det, før jeg fik lov.

Der er en tendens til, at (især) kvinder dømmer hinandens måde at være forældre på, og jeg synes det er ved at være nok. Så længe et barn får kærlighed og har det godt, hvorfor har folk så så travlt med, om man er en god forælder eller ej? Det gælder selvfølgelig ikke kun problemstillingen om øreringe, men rigtig mange af de beslutninger vi tager som forældre. For eksempel, når man ser et uddrag af en situation mellem en mor og hendes barn, som Maria har skrevet et rigtig fint indlæg om her.

Jeg ved ikke helt hvor jeg ville hen med det her. Jeg havde bare brug for at skrive mine tanker ned. Hvad er jeres holdning til både det ene og det andet? Altså øreringe og bedømmelsen af hinanden evner som forældre?

10 kommentarer

 • Rikke Bisgård Sørensen

  Jeg må indrømme at jeg selv har tænkt “hmmmm…..”, når jeg har set børn på 1-2 år med huller i ørerne. Primært fordi de kun er lavet fordi det er forældrenes behov og ikke noget, som børnene har bedt om. Når børn selv begynder at kunne have en mening, så synes jeg det er ok, MEN som du også skriver, så er det slet ikke noget, som andre skal blande sig i. Kvinder er EKSTREMT gode til at pege fingre af hinanden. Moderrollen er jo også det mest sårbare at kritisere, så har man ikke andre argumenter, og har man det skidt med sig selv, så finder man den slags skyts frem 😉

  • Copenhagen Kiddo

   Tak for dit svar Rikke 🙂 Du har helt ret, det er virkelig det mest sårbare at kritisere. Og lige præcis ikke så pæne bemærkninger om ens moderskab, er noget der er meget svært at tilgive, synes jeg.

 • Østfronten

  Lige præcis med øreringe (og andre former for kropsudsmykning) har jeg den helt klare holdning, at børn skal have en vis alder for at kunne forstå konsekvenserne. Det er jo noget, der er ‘for evigt’ – og man skal også være stor nok til at kunne passe lidt på de dér ører. Jeg bliver helt dårlig når jeg ser babyer og tumlinge med øreringe. Og indeni har jeg ‘tween’ som mindstealder for øreringe. Faktisk synes jeg, at det burde være decideret ulovligt at give babyer og tumlinge øreringe. De har jo ikke bedt om det, og kan ikke forstå hverken den (korte) smerte eller de forholdregler, der følger med. Er det et ønske fra barnet selv, som det kan verbalisere og man kan diskutere og forklare, så er det noget andet. Som fx i jeres tilfælde her. Men under 4 år? Klart, klart nej.

  … jeg er så også typen, der bliver arrig, når jeg ser, at folk køber buræg, men det er en helt anden sag.

  • Copenhagen Kiddo

   Tusind tak for dit svar Stine. Det er dejligt med feedback 🙂 Jeg ville heller aldrig selv give Vega huller i ørerne, før jeg mente hun var helt moden til det. Som fem-årig stod jeg troligt og rensede mine huller dagligt og har ikke en eneste gang haft betændelse i dem. Men jeg er ikke en gang sikker på, at V ville kunne det nu. Og så længe jeg ikke ved det, så får hun heller ikke øreringe.

   Men det kan ikke hidse mig op, at andre gør det. Jeg er dog en af de få i min vennekreds der har det sådan, så måske er det bare mig der er lidt underlig på det punkt 😉 Men det er nok fordi jeg tænker på ting, der er så meget værre. Fx omskæring osv. som er ting, der kan have stor betydning for dem som voksne mennesker. Men jeg kan da godt sætte mig ind i dine argumenter.

   Og med hensyn til burhøns, så giver jeg dig helt ret. Der er vi enige.

   Kram til dig

 • Plummum

  Et kort svar fra mobilen. Skønt indlæg.

  To ting, som umiddelbart falder mig ind.

  1. Folk er generelt alt for gode til at have holdninger til andres måder at gøre tingene på med deres børn, hvis du spørger mig. Hooold nu op, hvor er der meget ‘viden bedre’ og bitcheri på den front. Du forstår slet ikke hvor mange gange, jeg er blevet stemplet som hysterisk hønemor (ikke fra mine bedste veninder, dog!), men andre i bekendtskabskredsen. Og ved du hvad. Så lad mig da være det. Jeg er stolt af det. Folk kommenterer desværre på situationer helt ude af kontekst, og det er en fejl. Hold nu jeres bøtte altså.

  2. Ville aldrig give M øreringe nu, men når hun en dag spørger som din V. Tja, så må vi overveje. M blev passet med en skøn lille pige i sin dagpleje, der fik øreringe kun få mdr gammel. Hun havde også altid de vildeste frisurer. Jeg synes først, det var vildt underligt, men hendes forældre er bare sådan nogle dejlige mennesker og i øvrigt fra Afrika, hvor kulturen omkring netop det er helt anderledes. Så ja, jeg lærte at se det som noget fint, at vi alle er forskellige. Så længe vi ikke taler om ekstremer, det er direkte skadelige.

  Bare lidt tanker. Jeg er i øvrigt ret træt:)

  • Copenhagen Kiddo

   Tak fordi du skriver dine tanker selvom du er træt, Signe 🙂 og ja netop de situationer hvor man kun ser en brøkdel af det, kan man altså ikke dømme andre på.

   Da jeg boede i Spanien havde ALLE små piger også huller, så der vænnede jeg mig nok lidt til det.

 • Astrid

  Min datter kom som seksårig og insisterede på at få huller i ørerne. Det var helt klart et nej og besked om at vente til hun blev ældre. Nu er hun 9 og jeg er klar til at sige ja, hvis hun spørger. Det er jeg, fordi jeg føler, hun har ventet og virkelig gerne vil, men også fordi jeg føler, hun nu selv helt kan tage sig af hullerne og ørestikkerne.

  Mht. hvad andre siger og tænker, så er jeg noget så ligeglad. Det her er noget mellem min datter og mig (og lidt far :-)) Vi taler meget om, at vi skal gøre det, der er rigtigt for os og her kan vi så leve op til det.

  • Copenhagen Kiddo

   Det lyder også som en fornuftig holdning. Jeg kunne helt klart blive bedre til at glemme alt om hvad andre synes 😉

 • Amira

  Hvor små piger snakker vi? Hvis barnet er 5-6 år gammel og beder om øreringe, er det jo fint.

  Men jeg har fx. en kusine, hvis barn fik huller i ørene før hun kunne sidde op. DET synes jeg er for meget. Et barn på den alder forstår jo slet ikke hvad der foregår og det bliver kun gjort fordi moren/forældrene ønsker det, og gavner ikke barnet på nogen måde.

  For mig viser det, at man bruger sit barn som “vise-frem” materiale, for at vise at man er en “mode-mor” og for at bruge sin datter som pyntedukke.

  Men hvis man selv kan spørge om det og forstå hvad det er, er det helt fint i min optik (:

  • Copenhagen Kiddo

   Altså min datter er jo ikke lille, men jeg vil nu stadig heller ikke gøre mig til dommer over andre forældre.

   Jeg tror nemlig ikke nødvendigvis, at alle gør det for at deres barn skal være en pyntedukke/ “vise-frem”-materiale. Min pointe er egentlig også, at vi egentlig ikke kan dømme dem uden at spørge ind til deres bevæggrunde for det valg, de har taget 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *