Børn

Spørgsmål omkring babymad

annon_blogKlämpåsar-gröt-liggande-i-gräs-1024x780En update på madsituationen her på matriklen. Vi er nu nede på to amninger i døgnet – tidlig morgen og sen aften. Resten af dagen står den på en stor variation af mad.

Jeg har tidligere skrevet om både baby led weaning og færdiglavet mad fra Semper. To meget forskellige tilgange til introduktion af mad til et lille barn. Jeg går ikke ind for at være fanatisk på madfronten, og jeg har derfor gået til introduktionen af mad, som det nu engang passede ind i vores liv og til lille V.

Så fra starten har han både fået grød lavet af pulver, smoothies fra Semper og mad han selv kunne øve sig i at spise med fingrene. Vigtigst af alt, så har vi været meget afslappede omkring det hele, og dét tror jeg, har smittet af på ham. Han er absolut altspisende og villig til at prøve de ting, vi ligger foran ham. Vi behøver ikke at skære rugbrødet ud i bittesmå stykker. Han kan faktisk sidde med et halvt stykke og spise det ganske fint. Selvfølgelig ender der en masse fedtede leverpostejskrummer på gulvet og bordet. Men alt i alt går det altså rigtig fint. Han elsker at styre det selv, og når tålmodigheden er til det, så får han en ske, hvor vi putter maden på, som han så spiser med selv. Hvis han er lidt tvær, så bliver der viftet lidt for meget med skeen, hvilket resulterer i grød og andre herligheder på væggene. De dage får han bare en tom ske, og så kører vi selv maden ind.

Favoritten fra Semper har helt klart været grøden på madpose. Den har vi altid med på tur, fordi den er nem for ham at sidde med selv, og så sviner det stort set ikke. I startet skulle han lige hjælpes, men han lærte lynhurtigt teknikken med at suge grøden ud selv.

Som jeg skrev i dette indlæg, så har jeg ingen kvaler omkring mad fra glas, pulver og madpose. Men hvis I selv går og har spørgsmål til det eller andre ting omkring ernæring til babyer, så har I faktisk muligheden for at spørge ernæringsekspert Sarah John i kommentarfeltet. I kan spørge om lige det I har lyst til omkring mad til babyer og småbørn.

 

smoothies og grød til baby

25 kommentarer

 • Daniella lind

  Vores datter Emma på 16 mdr, har vejet for lidt. Vi kunne i sin tid ikke få hende til at spise grød, så vi gav hende grød i sutteflaske til når hun skulle sove til nat (begyndte da hun var 6 mdr). Nu er det jo noget tid siden, Emma er en lille nips, men vejer det hun skal. Omend hun får ekstra smør, fløde osv. For at ikke komme til at veje mindre. Vi gør stadig det med sutteflasken og hun sover fra kl 17:00-06:30 hver nat, uden at vågne (luksus). Skal vi til at begynde at give hende god solid aftensmad, eller synes du vi skal blive ved med vores egen lille måde? Hun trives og er glad og får kun sin flaske til om natten.

 • Mette

  Fed konkurrence 🙂

  Jeg vil gerne spørge, om hvilke muligheder der er for opbevaring af mos i fryser? Jeg tænker på specifikke poser/bokse/bøtter – som er en billig løsning*. BabyCubes og Aventbøtter bliver hurtigt en dyr løsning.

  * Samtidig med at de lever op til kravene om at de er beregnet til fødevarer, må fryses, må gå i opvaskemaskine, er uden kemi.

 • Marie S

  Min søn er 8 mdr og jeg er i tvivl om hvor meget frugt han “må” få. Nogle dage kan han spise en hel banan, lidt melon eller lign, derudover får han æble/pære mos på sin havregrød samt en gang i mellem en halv figenstang. Umiddelbart lyder det måske af lidt meget, eller hvad tænker du om små maver og frugt? Skal jeg erstatte noget af det med grønsager i stedet for?

 • Eva

  Hej jeg vil gerne høre hvordan en yoghurt produkt kan holde sig så længe uden for køleskabet…? Det har jeg nemlig ofte undret mig hvad der er i…

 • Sara

  Jeg ku’ godt tænke mig at vide, om der er tilsat noget til produkterne, der gør at de kan holde sig udenfor køleskab eller bare kan holde sig i det hele taget? Og om de smager som, hvis man havde lavet det selv af friske råvarer?

 • Maria Seidelin

  Min datter på 7 mdr er godt igang med at spise – dog er det skemad eller små brødhapsere. Prøver at lægge små hapsere foran hende, men hun mester ikke pincetgrebet endnu. Skal jeg bare afvente – eller træne yderligere? Tænker egentlig bare jeg vil ‘go with the flow’ – men hvad tænker du?

  Jeg er iøvrigt også til både hjemmelavet & købemad. Købemad er virkelig nemt når man er på farten 🙂

 • Marina / cand.mor

  Meget “on the go”-mad laves først til børn fra seks måneder. Jeg kunne godt tænke mig at vide, om der er en årsag til, at der ikke laves fra fire måneder (det er i hvert fald ikke lykkedes mig at finde regulær grød) på madpose.

 • Ulla Maria Olsen

  Man hører så meget om “købemad” og om det ernæringsmæssigt er sat korrekt sammen. Vil Semper-poserne kunne dække et fuldt måltid eller skal der fokuseres mere på eks. protein, jern eller lign. i de øvrige måltider?
  Mvh Ulla og lille Arthur på 6 mdr.

 • Stine B

  Jeg har en datter på et år – vi har tidligere så vidt muligt lavet hendes havregrød og grøntsager mv. uden salt. Hvor længe bør vi blive ved med det? Ved selvfølgelig godt at ingen har godt af for meget salt, men hvor længe bør man tage specielle hensyn til hende i forhold til salt?

 • Cecilie

  Jeg vil gerne høre, hvordan en optimal kombination af mad ser ud til en baby på knap 9 måneder. Vores den store spiste alt, men denne gang har vi fået en mere bestemt og afventende type – som så også er big-time mælkoholiker.
  Hun kan lide brød i alle former, kød (!?) og så frugt i smoothie form fra tube. Men altså – der mangler jo det grønne. Hvornår bør man senest få det ind i kosten? Vi giver altid muligheden for grøntsager, men hun vil ikke have det..

 • Karen

  Lille A på fire måneder skal snart i gang med at spise andet end modermælk (altså om et par måneder). Grød er jeg helt med på, men er der i grøntsagsmosen noget, vi skal holde os fra at blande i?

 • Camilla A

  Skøn præmie!
  Jeg vil gerne vide, om den mad, man kan købe på glas mv. indeholder lige så mange vitaminer og mineraler, som hvis man laver den hjemmelavede version? 🙂

 • mette L

  Hejsa

  Jeg har et helt generelt spørgsmål omkring alt det her madhalløj. Jeg har en søn på 6 mdr. Han er total ammeglad og amningen har bare kørt. Derfor er vi først begyndt at introducere grød her for en 14-dages tid siden. Jeg er startet ud med øllebrød (med smør og mme) og forsøger gerne 2 gange om dagen. Frokost og aften. Synes dog at det er ret op ad bakke. Han virker ikke så interesseret, og jeg føler nærmest, at jeg skal få ham til at smile, så han åbner munden – for derefter at proppe maden ind i kæften på ham 🙂 Får han lov til at tage ved skeen og hjælpe den ind i munden, hjælper det også lidt. Så åbner han faktisk munden. Dog er tålmodigheden til dette ikke så stor – og ikke så længe. Så jeg er lidt i tvivl, om jeg bare skal blive ved med øllebrød og have tålmodighed til, at han snart viser større interesse. Eller om jeg skal prøve med noget andet. Jeg har jo hørt, at de skal prøve maden xx antal gange, før de kan li det, og er derfor i tvivl, om jeg skal veksle mellem forskelligt mad eller om jeg skal køre med det samme i en periode. Jeg har forsøgt at putte lidt frugtmos på, men synes ikke, at det har den store effekt. Han har fin interesse i at gumle på en agurk eller andet frugt, så han er ikke helt afvisende overfor anden end mit pattøj 🙂 Åh, det var en lang smøre. Håber du har nogle gode råd 🙂 Hilsen Mette

  • mette L

   Og et tillægsspørgsmål: jeg hører fra mange, at man skal putte mos på for at gøre det sødt. Men hører også for andre, at det helst skal være så smagsneutralt som muligt, da de jo kommer fra amningen, som ikke smager af noget… Ved du noget om det?

 • Katrine

  Skøn præmie.
  Jeg kunne godt tænke mig at “booste” hans immunforsvar. Jeg drikker selv det populære citron, ingefær, gurkemeje shot – og det får jeg jo aldrig i ham (18 mdr), men kan jeg blande det i fx frugtmos? Eller vil det ødelægge vitaminerne – og kan han tåle det?

 • Mai O.

  Jamen, så vil jeg ret gerne vide, om det giver mening at bruge sin egen mælk fra fryseren i maden, når den lille skal starte op på grød – også selvom man ved det der med, at mælken ændrer sig og tilpasser sig barnets alder. Hvis man fx fryser noget mælk ned, så kan det jo holde sig i en vis rum tid, men så er barnet jo blevet det ældre. Er det så bedre at bruge købebabymælk?

 • Martin Madsen

  Vores dreng på 10 mdr vil stadigvæk armes 2-3 gange om natten lige meget hvad vi gør. Vi har forsøgt at give grød lige ind han skal sove for at ligge en god bund, har i andre gode råd

 • Christine C

  Min datter er rigtig glad for de her smoothies. Men jeg er i tvivl om hvor meget reel frugt hun får i en smoothie?
  F.eks. når jeg køber juice til mig selv, så er der juice som er godkendt som “6 om dagen”, dvs. et glas svarer til et stykke frugt.
  Kan man sige noget tilsvarende om en smoothie?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.