Børn

Når venner betyder alt

img_0067

{Sponsoreret af My Little Pony}

Venskaber har altid betydet meget for vores unger. Lige meget, hvor mange konflikter der har været hjemme, så har de altid haft nogle tætte venskaber, som har betydet alverden for dem.

Vi har gjort rigtig meget ud af at tale om, hvordan man er mod andre, og hvor vigtigt det er at være en god ven. Vi har været heldige, at de gik i en børnehave, hvor netop det også var på dagsordenen i form af forløbet Fri for mobberi.

Selvom det er to år siden, at Vega gik ud af børnehaven, så taler hun ofte om veninderne derfra, og hvor meget hun savner dem. Hendes venner betyder alt for hende, og hun har svært ved at gå længe uden en legeaftale. Netop derfor har hun også udforsket kolonihaveforeningen, hvor hun har fået den fineste vennekreds, der spænder i alderen fra 4-10 og både drenge og piger. Hvis bare de er friske på at lege, så er der ikke så meget andet, det betyder noget 🙂 Det er måske netop fordi, hun er vokset op i et gårdmiljø, hvor alle er velkommen i legen, og hvor det ikke betyder noget, om man er stor eller lille. Der har vi været ret heldige med vores andelsforening.

p1030303 p1030302 p1030301p1030294 p1030254

Da vi fløj hjem fra ferie i julen, sad der en pige med Downs, som ikke rigtig havde et sprog. Men hun var meget interesseret i at sidde med Vega og låne hendes iPad. Hvor jeg med det samme lagde mærke til, at hun var anderledes og syntes det var lidt svært, når vi ikke kunne kommunikere, så synes Vega bare det var herligt, at der var selskab. Så hun byttede iPad med pigen, og de hjalp hinanden med de forskellige spil og hyggede sig helt vildt. Ikke en eneste gang efterfølgende nævnte hun noget om, at pigen var anderledes end andre børn, hun kender. Og jeg ville ønske jeg bare havde lidt af den umiddelbarhed og evne til at bonde med alle på min vej. Der kan man altså lære noget af sine børn 😉 Det var en virkelig fin situation.

En anden situation, jeg husker, var da en dreng fra Vegas vuggestue skulle starte i Folkes børnehave. Vi talte med Folke om morgenen om, at det ville være rigtig godt at tage sig lidt af den nye dreng, når han nu ikke kendte nogen. Nogle dage efter mødte jeg den nye drengs far, som stoppede mig og fortalte, hvor sød Folke havde været på deres søns første dag. At drengen havde været nervøs for at starte, men at Folkes måde at modtage ham på havde gjort en kæmpe forskel. Lige der blev jeg stolt helt ind i moderhjertet!

Selvfølgelig har der også været tidspunkter, hvor det er mine børn, som har gjort andre kede af det. Det sker, og de er jo i gang med at lære de sociale spilleregler. Jeg har en gang fået en besked, hvor V havde gjort en pige ked af det. Vi talte om situationen, og hun havde ikke tænkt over, hvordan hendes måde at være på var blevet modtaget på den anden side. Den slags situationer er svære at undgå, men så længe vi alle taler åbent om det og kan modtage beskeden om at vores børn også nogle gange kan gøre noget galt (selvom man i sin vildeste fantasti ikke kan forestille sig det ;)), så kan situationerne jo heldigvis løses, og børnene kan lære noget af det.

Udover at det er et samtaleemne, vi tager op i forhold til hverdagssituationer, så taler vi også om det der sker i de tv-serier de følger med i. Nogle af serierne kan altså vise nogle virkelig grimme karakterer, og her er det selvfølgelig vigtigt at tale om, hvordan man IKKE skal opføre sig overfor sine venner. Og så er der serier som My Little Pony, som alle tre stadig gider at se. Hvor venskaber er hovedessencen i alle afsnit. Hvor alle ponyerne på trods af deres forskelligheder har nogle gode venskaber, og hvordan de løser konflikter med hinanden. Og ikke mindst hvordan de holder af hinandens små særheder. Det kender vi jo godt fra hverdagen ikke? Jeg møder ofte mennesker, hvor jeg til at starte med synes deres særheder er ret irriterende, men når først man lærer dem at kende, så ændrer denne særhed sig til at være det charmerende ved personen, og noget vi godt kan lave lidt sjov med. Sådan har jeg det i hvert fald. Er det genkendeligt for jer?

Børnene har da også hver deres favoritpony. Folke er for eksempel vild med Pinkie Pie, fordi hun er vildt sjov og siger fjollede ting, som får en til at grine. Vega er mest til Prinsesse Celestia, som er den kloge regent, der sender Twilight Sparkle til Ponyville for at lære vigtige ting om venskaber.

Har jeres børn en favorit? Og hvad gør I for at hjælpe jeres barn til at være en god ven?

p1030236

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *