Familieliv

En måned uden skærmtid {gæsteindlæg}

Anne, som er en af mine bekendte, er i gang med et eksperiment, som er super relevant for mange børnefamilier. Det handler om skærmtid, og jeg glæder mig til at følge Anne og familiens eksperiment. Tag godt imod det. 

skærmtidEn kold tyrker – en familieberetning om en måned, hvor skærmene gik i sort.

En måned uden skærmtid. Ingen iPad. Ingen Playstation. Ingen Ramasjang.

Lyder det som et kamikazeprojekt? Lyder det frelst? Eller måske som noget du selv har overvejet? Hjemme hos os har vi overvejet det et stykke tid, men da vi forventer, at et sådan projekt kræver ekstra overskud i hverdagen, har vi skubbet det til nu.

Da skærmene i perioder føles som ekstra familiemedlemmer, vil jeg her præsentere vores familie, den virtuelle som den virkelige, der består af et smart-tv med en mellemstor tv-pakke, Netflix og HBO, to iPads (en ældgammel og en ny), en PlayStation samt en far, en mor, to drenge. K på 7 år der går i 1. klasse. Han elsker at spille spil på iPad’en og på sin PlayStation. A er 4 år, går i udflytterbørnehave, og hans skærmtid er overvejende Netflix og DR.DK/TV på Ipad og Ramasjang på tv.

Skærmregler er ikke en ny ting i familien: Man spørger, før man tænder, de voksne bestemmer hvilke spil og film man må se (for at opretholde en rimelig grænse for hvor åndssvage/voldelige/ringe et spil eller en film må være) og ingen skærmtid efter aftensmad. Den sidste regel kommer af, at man kan måle øget aktivitet i hjernen op til en time efter, man har set på en skærm.

Tanken om at tage en kold tyrker udsprang af, at vi oplevede et tiltagende konfliktniveau knyttet til skærmene. Hvad man må se? Hvor meget man må se? Hvem der skal have hvilken iPad? Det var blevet sværere og sværere for drengene at slukke, når de blev bedt om det, på trods af varsling af, at om 2 minutter er det slukketid.

Skærmforbrug

De plejede at ”se noget” som det hedder hjemme hos os, om morgenen i 20-30 min. De står begge op kl. 6, og det har været en måde at købe lidt ekstra søvn for os voksne. Resten af morgenen er så gået, som den gør i de fleste børnefamilier, med ting man skal: Tøj på, morgenmad, tandbørstning, lidt legetid, pakke taske og ud af døren.

Om eftermiddagen er de tit rigtig trætte, særligt om vinteren. Her har de oftest haft skærmtid en times tid eller mere enten før madlavning eller under madlavning. I weekenderne har de set væsentligt mere. Når der er venner på besøg, spiller de store ofte PlayStation en del af tiden. Jeg havde nok en del fordomme om ugidelige, asociale teenagere der lever af chips og cola, og jeg har derfor været meget imod, at vi skulle have en PlayStation. Men jeg må sige, at jeg er blevet overrasket over, hvor sociale de er, mens de spiller. Dog synes jeg, at de kan have meget svært med at skifte fra spilletid til at få gang i noget gammeldags leg.

Skærmene går i sort

Vi fortalte drengene om vores planer to dage før skærmene ville blive lagt væk. Begge blev først rigtig sure. Vi var ååååndssvage. Men K accepterede planen, efter han havde forsøgt at forhandle sig til en uge frem for fire ugers forbud. A havde det sværere, nok fordi hans tidsfornemmelse ikke rækker til en måned.

Vi har talt om, at vi i løbet af den næste måned skal have opsat nogle rammer for, hvordan skærmforbruget skal være for fremtiden.

Så: Nu er nedtællingen startet, jeg skal nok holde jer opdateret.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *